Hasznos írásaink

A Munka Törvénykönyve szerint főszabályként a munkabért időbérben kell megállapítani. Ha a munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben kifejezetten nem állapodnak meg a teljesítménybér alkalmazásában, akkor azt úgy kell tekinteni, hogy időbérben állapodtak meg. Az Mt. 137. § (1) bekezdése szerint a munkáltató a munkabért teljesítménybérként...

Ha végrehajtási eljárás van ellenünk folyamatban és önként nem fizetünk, akkor előbb-utóbb a jövedelmünkből vonják le a tartozást és a végrehajtás költségeit. Milyen jövedelem és annak mekkora része kerülhet végrehajtás alá, erről szól a következő bejegyzés.

Ha az ingatlan visszterhes átruházása során egyidejűleg haszonélvezet, használati jog alapítása történik a tulajdonszerző a haszonélvezet, használat értékével csökkentett forgalmi érték után fizeti meg a visszterhes vagyonátruházási illetéket. A haszonélvező, használó is illetéket fizet a megszerzett vagyonértékű jog értéke után.

Előfordulhat, hogy megvásárolunk egy ingatlant azzal a szándékkal, hogy életünk végéig ott éljünk. De egyszer csak értesítenek, hogy az ingatlanunkat kisajátítják... Mi az a kisajátítás és milyen jogaink vannak, erről szól a bejegyezés.