Új építésű lakásokra vonatkozó jótállás

2019.02.26

Egyre több új építésű lakás épül. Az új építésű ingatlan nem azt jelenti, hogy probléma nem fordulhat elő vele. A következő bejegyzésben áttekintjük, hogy egy új építésű lakás esetén a jótállási kötelezettség miként alakul.

A jótállási kötelezettség a kivitelezési szerződés alapján az építési, szerelési munka elvégzésére kötelezettséget vállaló vállalkozót terheli (ez a vállalkozó lehet gazdálkodó szervezet, de akár egyéni vállalkozó is). Ha nem kötöttek építési szerződést ez nem jelenti azt, hogy nincs jótállási kötelezettség. Ebben az esetben a munkát ténylegesen elvégzőt terheli a jótállás.

Ha fogyasztóként új lakást vásárolunk és az általunk megkötött adásvételi szerződés az építési, szerelési munkákat is magában foglalja - azonban ezeket a munkálatokat az eladó alvállalkozóval végezteti el - ilyenkor a jótállási igénnyel a fogyasztó a vele szerződésben állóhoz, vagyis az eladóhoz fordulhat.

A jótállási idő az átadás-átvételi eljárás befejezésének időpontjától kezdődik. a jótállási idő 3, 5, 10 év attól függően, hogy milyen épület részekre érvényesítik. A 181/2003. (XI.5.) Kormány rendelet rendelkezik a lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásról. a rendelet 1. és 2. mellékletében foglaltakra 3 év, a 3. mellékletben 5 év, a 4. mellékletben meghatározottakra 10 év jótállás van.

A jótállási jogokat a lakás vagy az építmény tulajdonosa, a tulajdonba adásig pedig a megrendelő érvényesítheti a vállalkozóval szemben. 

A jótállási igény a jótállási jeggyel érvényesíthető. A vállalkozó a jótállási jegyet lakásonként külön-külön köteles kiállítani és azt a műszaki átadás-átvételi eljárás során a jogosultnak átadni.

A vállalkozó a bejelentett jótállási igény alapján 15 napon belül köteles a hibát megvizsgálni és a jogosult igényéről nyilatkozni. A javítást, cserét, a munka újbóli elvégzését úgy kell teljesíteni, hogy az lehetőség szerint a lakóépület, illetve a lakás használatát ne akadályozza.

Szavatossági problémáival forduljon hozzánk bizalommal, műszaki szakértőkkel állunk ügyfeleink rendelkezésére.