Osztatlan közös tulajdon  Használati megállapodás

2022.09.04

Ha egy ingatlan osztatlan közös tulajdonban áll, akkor minden egyes tulajdonos jogosult az egész ingatlan használatára. Ez azt jelenti, hogy az ½ tulajdoni hányaddal rendelkező és az ¼ tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonos is az egész ingatlant használhatja. Nem mondhatja az ½ tulajdonos, hogy én 2 szobát használok, az 1/4 tulajdonos meg csak egyet. Erre csak akkor van lehetőség, ha megállapodnak ebben. Az ingatlan fenntartásának költsége viszont a tulajdoni hányaduk szerint oszlik meg. Tehát pl. az ½ tulajdoni hányaddal bíró fizeti a felét és az ¼ tulajdonnal rendelkezők, pedig az ¼-1/4 költséget, de megállapodás nélkül mindenki használhatja az egész ingatlant.

A vitás helyzetek elkerülése érdekében érdemes használati megállapodást kötniük a tulajdonostársaknak. Ez történhet szóban is, de mégis célszerűbb írásban, hogy a későbbiekben, ha vita lenne, akkor egy bizonyítható formában legyen a megállapodás. Megállapodhatnak úgy, hogy vannak kizárólagos használatban lévő részek és közösen használt terek is (Pl. konyha, fürdőszoba, kert stb.), de pl. egy kétszintes ház esetén az is jó megoldás, hogy az egyik tulajdonos használja az alsó, míg a másik tulajdonos a felső részt (külön bejárattal rendelkező).

A használati megállapodáshoz készítni kell egy megosztási vázrajzot is, amelyen pontosan bejelölik a tulajdonosok, hogy hogyan alakul a használat.

A használati megosztást a földhivatal nem vezeti fel az ingatlan-nyilvántartásba (viszont benyújtható és a későbbiekben onnan kikérhető), tehát a tulajdoni lapról ez nem derül ki, ott továbbra is azt látjuk, hogy ez egy osztatlan közös tulajdonú ingatlan. És ezt azt is jelenti, hogy a tulajdonostársaknak elővásárlási joga van. Azonban nagy előnye a megállapodásnak, hogy jól használható az ingatlan. Tipikus kétlakásos házaknál (nem ikerház, nem társasház, hanem egy osztatlan közös tulajdon) az egyik felét az egyik, másik felét másik család használja. Ha van formailag, tartalmilag megfelelő használati megállapodás, akkor a bank hitelt is adhat a Vevőnek.

A használati megállapodásoknál mindig úgy szükséges kialakítani a kizárólagos használatot, hogy a használó be tudjon menni a saját területére, lehetőleg úgy, hogy senki területén ne kelljen keresztül mennie.